O NÁS »
Výroba Marseillského mýdla v Le Serail

Marseillská mýdla pro Vás dovážíme z tradiční Marseillské mýdlárna Le Serail

Historie mýdlárny

Po druhé světové válce se z deportace v Německu vrací Vincent BOETTO, který se v roce 1949 rozhodne založit v Marseille novou mýdlárnu – Le Serail, mýdlárnu, která bude zachovávat veškeré tradice a receptury výroby pravého Marseillského mýdla. Vincent Boetto kupuje farmu v centru Marseille a instaluje zde veškeré potřebné vybavení pro výrobu tradičních Marseillských mýdlových kostek. Součástí zařízení jsou i obrovské kotle, ve kterých se mýdlo míchá a vaří. V roce 2009 přebírá firmu jeho syn Daniel, který hrdě pokračuje v rodinné tradici.

Proces výroby tradičního Marseillského mýdla

Tradiční marseillské mýdlo se vaří v kotli, při procesu zvaném zmýdelnění. Celý proces zahrnuje 5 kroků:

1. Zmýdelnění

Oleje a tuky se nejprve zahřejí v kotli. Poté se přidá hydroxid sodný. Směs v kotli se zahřívá a promíchává. Dochází ke zmýdelnění.

2. Prosolování

Mýdlo je ve slané vodě nerozpustné, proto se připraví koncentrovaná směs slané vody, kterou se mýdlo promývá. Přebytek hydroxidu sodného tak zůstává na dně kotle, mýdlo se drží na povrchu.

3. Zahřívání a míchání

Opět dochází k zahřívání a míchání mýdla, dokončuje se proces saponifikace.

4. Promývání

Mýdlová hmota se opět promývá, odplavují se z ní nečistoty a nezmýdelněné mastné kyseliny.

5. Čištění

Poslední promývání čistou vodou až do konečné fáze. Mýdlo je krásně hladké a čisté, podle norem Marseillského mýdla.

Celý proces výroby Marseillského mýdla trvá přibližně 1 týden.

Jeden kotel pojme až 8 tun mýdlové hmoty.

Mýdlo se poté za teploty 70°C nalije do forem (vany), kde dochází ke zchlazení a ztvrdnutí. Mýdlo zůstává ve formách 3 dny. Velký mýdlový kvádr se vyloupne z formy a nakrájí se nejprve na velké kusy o hmotnosti 40 až 50 kg, teprve poté jsou krájeny finální kostky o hmotnosti 300 gr, 400 gr., 600 gr. a 1000 gr.

Mýdlové kostky jsou uloženy do polic, kde vysychají po dobu 1 až 2 týdnů. Poté je každá kostka označena ze všech 6 stran raznicí a mýdla jsou zabalena do povoskovaných lepenkových krabic.